در راستای یکپارچه سازی فرآیند های مهندسی و مدیریت پروژه در جهت تکمیل مراحل کاری برای تمامی پروژه های نفت، گاز و پتروشیمی و در طراحی و اجرای پالایشگاه های نفت و گاز، واحد های پتروشیمی، واحد های تبدیل گاز طبیعی به گاز مایع (LNG)، واحد های گاز طبیعی مایع (NGL)، واحد های تبدیل گاز طبیعی به سوخت مایع (GTL) و واحد های کود شیمیایی (وقتی که از گاز به عنوان خوراک اولیه استفاده شود.) باید مراحل زیر به ترتیب و طبق یک برنامه زمان بندی مدون انجام پذیرد:

0- مطالعات اولیه و انتخاب مفهوم یا پروژه

1- مطالعات فنی و اقتصادی (امکان سنجی) و طراحی مفهومی

2- طراحی مهندسی، خرید و تامین کالا، ساخت و اجرا، پیش راه اندازی، راه اندازی و تست عملکرد EPCC

3 – بهره برداری عملیاتی و تعمیر نگهداری

4- اصلاح و جابجایی واحد فرآیندی (در صورت لزوم و احراز شرایط)

5- ملاحظات ایمنی و زیست محیطی (که در تمامی مراحل فوق همواره باید مد نظر قرار گیرد.)

به این ترتیب برای پیشبرد هرکدام از مراحل فوق، قبل از هر اقدامی باید به سه موضوع اساسی زیر توجه کافی نمود:

الف- برنامه اجرایی پروژه Execution Plan Project

وجود یک”طرح و برنامه اجرایی”که در برگیرنده کلیه اهداف و نحوه انجام کارها در هر قسمت باشد، لازم و ضروری است. در واقع این برنامه اجرایی مشخص می کند که در هر مرحله چه کاری؟ چگونه؟ توسط چه کسی؟ و با چه ابزار مناسبی؟ باید انجام شود و بین این فعالیت ها هماهنگی ایجاد می نماید. به این ترتیب باید یک رویه (Procedure) در هر کدام از بخش های اصلی طراحی (E،P وC) در مرحله آغازین پروژه تعریف و معین شود.

ب- مدیریت بین فازی Interface Management

بعد از تهیه Execution Plan، از آنجا که یکی از دغدغه های اصلی مدیران پروژه در اجرای پروژه ها، شناسایی فرآیندهای مورد نیاز جهت اجرای پروژه و تقسیم و تفکیک مسئولیت ها در پیاده سازی این فرآیندها به منظور هماهنگی و کنترل بین بخش های مختلف درگیر در پروژه می باشد لذا شناسایی و طراحی این فرآیندها باید به گونه ای باشد که اجرای آنها موفقیت پروژه را تضمین نماید. با توجه به رویکرد شرکت های مختلف در به کاربستن استانداردهای مدیریتی مانند IPMA، PMBOK و… در اجرای پروژه های خود و با در نظر گرفتن حوزه های دانشی موجود در این استاندارد ها، فرآیندها و ماتریس مسئولیت در هر دیسیپلین جهت نظارت و مدیریت بین بخش های مهندسی، کالا و ساخت تدوین شده که در نهایت منجر به ایجاد “برنامه مدیریت پروژه” (PMP) می گردد. به این ترتیب همزمان با اجرای پروژه مطابق با فرآیندهای طراحی شده، همواره وضعیت عملکردی و پیاده سازی این فرآیندها در پروژه مورد پایش و کنترل قرار می گیرد که از آن به عنوان “مدیریت فصول مشترک یا فصل مشترک بین فازی” (Interface Management) یاد می شود. در نتیجه یک نظارت مدیریتی و کنترلی بر تمامی فازهای پروژه در تمام مراحل E،P وC و یک چارچوب اساسی برای مدیریت پروژه به وجود می آید تا به کمک آن بتوان بر مجموعه ای از فازهای عموما متوالی و همپوشان پروژه مدیریت نمود. به این ترتیب، مديريت لایه به لایه در پروژه، “فصول مشترک” حوزه هاي مهندسي، تدارکات کالا، نصب و راه اندازي را جهت گنجاندن در قراردادهاي در حال واگذاري به پيمانکاران به نحوي مديريت خواهد نمود تا تداخلات احتمالي حين اجراي پروژه به حداقل رسيده و فرآيند کاري پيمانکاران در چارچوب ساير الزامات پروژه به سرانجام برسد.

گامهاي کليدي در مديريت فصول مشترک عبارتند از:

• تشخيص، تعيين و ثبت يک “نيازاطلاعاتي”

• تهيه پيش نويس توافقنامه رفع نيازمندي

• حل و فصل تداخلات

• حصول توافق به رفع نيازمندي

• پايش وضعيت مراحل فرآيند تداخلات

• گزارش وضعيت مراحل فرآيند تداخلات

• ختم عمليات و رفع نيازمندي

1.ب. فصول مشترک

پس از تعيين سياست تقسيم کار بين پيمانکاران مختلف توسط مديريت پروژه و دريافت محدوده پيشنهادي جهت واگذاري به آنان، کميته فني تداخلات نيازمندي هاي “فصول مشترک” را تعريف و تعيين نموده و جهت بررسي موارد قراردادي (محدوده/ريسک/ هزينه/ زمان/ …) و درج مفاد نهايي در قراردادهاي پيمانکاران به کميته قراردادي ارسال مي نمايد. بنابراین مديريت تداخلات کليه مراحل فرآيند را ضمن ثبت در پايگاه داده کنترل و پايش نموده و اطلاع رساني لازم را انجام خواهد داد.

نکته1: كميته فني تداخلات، به تشخيص مدير تداخلات و حضور هماهنگ كننده برنامه ريزي و كنترل پروژه، هماهنگ كننده تضمين كيفيت، هماهنگ كننده تامين كالا و نصب وراه اندازي تشكيل مي‌شود.

نکته2: كميته قراردادي به صورت گردشي يا با نظر مديريت، تشكيل جلسه داده و اظهار نظر مديريت هاي محدوده/ ريسك/ هزينه/ قرادادها/ و… را درخصوص تداخلات كسب مي نمايد.

2.ب. تداخلات حین اجرا

چنانچه در رابطه با فصول مشترک مندرج در قرارداد پيمانکاران، مورد تداخلاتي بروز نمايد و يا علاوه بر فصول مشترک پيش بيني شده اوليه موارد جديدي از طرف يکي از پيمانکاران مطرح گردد، مديريت تداخلات در جهت رفع تعارضات، اقدام و موارد نهايي شده را طبق روش بالا و دستورالعملهاي مختلف، مديريت خواهد نمود. به عنوان مثال، برگزاری جلسات هفتگی بین کالا و سایت به منظور شفاف سازی مدارک و Clarification مستندات مهندسی از روش های توصیه شده برای ایجاد هماهنگی میان بخش های E وP در مدیریت فصول مشترک می باشد. 3.ب. ابزارها و تکنیک ها با توجه به اين كه سيستم مديريت تداخلات از يك طرف با ساير مديريت هاي پروژه و پيمانکاران مهندسي، خريد، نصب و راه اندازي در ارتباط است و از طرف ديگر نحوه گردش اطلاعات نياز به يكپارچگي در بين داده‌هاي مختلف دارد و نیز بسته به این که فازهای یک پروژه بزرگ و پیچیده چه رابطه ای با هم دارند یعنی به صورت ترتیبی، همپوشانی و یا تکراری انجام می شوند؛ لذا مدیریت آنها پیچیده و متفاوت خواهد بود و در نتیجه سيستم مديريت تداخلات بايستي توسط سيستم نرم افزاري انجام شود تا یک ساختار وظیفه ای لایه ای به وجود آمده و امکان دسترسی و مدیریت در هر مرحله فراهم شود. نرم افزارهاي رايانه اي موجود در بازارهاي داخلي و خارجي از نظر امكانات و توانايی ها، هزينه و امكان پذيري خريد خارجي، بررسي و بهترين آنها پيشنهاد خواهد شد، درغير اين صورت ليست نيازمنديهاي رايانه اي پايگاه داده ارائه خواهد شد. ج-جریان کلی گردش کارOverall Workflow گام نهایی در مرحله احداث یک پالایشگاه که به منظور ارتباط بین فرآیند های مختلف انجام می شود، شناسایی و مشخص نمودن خروجی های اصلی در انتهای هر مرحله می باشد که عملا در نقش ورودی برای مرحله بعدی به حساب می آید. این قسمت تحت عنوان”جریان کلی گردش کار”در پایان هر مرحله از فرآیندهای مهندسی آورده می شود و شامل فهرست مهم ترین مدارک و مستنداتی است که در پایان آن مرحله باید صادر گردد.

دسته‌ها: وبلاگ